Nijmeegse stedebouw

Lever hier informatie die het NL2000 team nodig heeft

Moderator: NL2000 Development Team

Post Reply
User avatar
Muilman
Junior Member
Junior Member
Posts: 37
Joined: Thu Jan 01, 1970 2:00 am
Location: Wijchen

Nijmeegse stedebouw

Post by Muilman » Fri Jan 17, 2020 6:37 pm

Eerder sprak de gemeente over een woontoren met een hoogte van maximaal 110 meter, maar nu is er in het definitieve bestemmingsplan ruimte voor een woontoren van maximaal 120 meter. © M Kuster
NIJMEGEN - De bouw van de woontoren ‘Waalpanorama’ en bijbehorende parkeergarage op de plek waar nu parkeerplaats de Oude Stad ligt, moet als het aan de gemeente Nijmegen ligt eind volgend jaar starten. Er wordt nog steeds gezocht naar bouwers en investeerders voor het ambitieuze plan.
Nanne Nicolasen 16-01-20, 07:11 Laatste update: 07:43 Bron: De Gelderlander
De woontoren mag volgens het bestemmingsplan maar liefst 120 meter hoog worden, zo’n veertig verdiepingen. Daarmee zou de wolkenkrabber de hoogste toren van Nijmegen worden. Dat is nu het Erasmusgebouw met 88 meter en 22 verdiepingen.
Een parkeergarage, die ruimte moet bieden aan auto’s van bewoners van de toren, maar ook aan bezoekers van de stad en bewoners van de Handelskade, mag plaats bieden aan maximaal negenhonderd voertuigen.

Volgens een woordvoerster van de gemeente moet nog onderzocht worden hoeveel parkeerplaatsen er daadwerkelijk nodig zijn en is dat ook afhankelijk van hoe hoog de woontoren uiteindelijk wordt. De gemeente sprak eerder de wens uit over een toren van ongeveer 110 meter.
Hoe komt-ie er uit te zien?
De woontoren moet drie bredere onderste bouwlagen krijgen, waarvan de onderste verdieping aan de voorzijde langs de Voorstadslaan is bestemd voor winkels en andere commerciële doeleinden. De rest is bedoeld voor woningen. Eerder werd al bekend dat de woningen moeten bestaan uit een mix van studentenhuisvesting, sociale huur, vrije huur en koopwoningen.
Volgens het bestemmingsplan ‘past de woontoren in de reeks van hogere gebouwen in de rand van het stadscentrum, zonder dominant te worden over het historische centrum en de laagbouw in Nijmegen West’. Het plan om op deze plek een woontoren te realiseren speelt al zo’n tien jaar, maar eerder kwam een aanbesteding niet van de grond door de economische crisis.
,,We moeten veel huizen bouwen en een flinke woontoren past goed op die plek. We zoeken nog een partij die dit gaat ontwikkelen. We verwachten dit jaar een bouwer te hebben. Ook moet dan blijken hoe we de verkeerssituatie precies gaan inrichten’’, zegt een woordvoerster van de gemeente Nijmegen.
Parkeergarage
De parkeergarage moet dus plaats bieden aan honderden auto’s. De garage wordt gedeeltelijk onder de grond en gedeeltelijk boven de grond gebouwd, in de luwte van het talud van het spoor. De garage mag maximaal 18 meter hoog worden en moet een plat dak krijgen. Voetgangers moeten de garage ter hoogte van de Hezelpoort in kunnen, zodat ze gemakkelijk en snel de stad in lopen. Auto's moeten vanaf een nog nieuw aan te leggen weg vanaf de Voorstadslaan de garage in kunnen rijden.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest